HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Probiyotik Nedir ve Sindirim Sistemi Üzerine Etkileri Nelerdir?

22-06-2020 00:11
Probiyotik Nedir ve Sindirim Sistemi Üzerine Etkileri Nelerdir?

Sindirim sistemi, insan tüketimin başlangıç noktası olan ağızdan başlayarak, mide ve bağırsaklar ile devam eden ana vücut sistemlerinden biridir. Sindirimin en son safhası ve sağlık açısından en önemli olan aşaması da bağırsaklarda gerçekleşmektedir.

İnsan vücudunda sayısız, faydalı ve zararlı bakteriler bulunmaktadır. Bu bakterilerden yararlı olanlarının sindirim sistemi içerisinde bağırsakta bulunanlarına Probiyotik bakteriler denir. Bu bakteriler aracılığıyla insan vücudunun kendi halinde sindirimini sağlayamadığı besinlerin son sindirimi gerçekleştirilir ve sindirim sona erer. Bu sebeple Probiyotik bakteriler vücudun olmazsa olmazlarındandır. Eksilmeleri durumunda çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebebiyet vermektedir.

 

Probiyotik Bakteri Çeşitleri Nelerdir?

Vücudumuzda devamlı olarak bulunan ve yaşamsal özellikleri bakımından bazı bakteriler Probiyotik şeklinde adlandırılmaktadır. Vücudumuz içerisindeki rolleri ve kendi yaşam şekillerine göre çeşitlendirilmektedirler. Probiyotik çeşitleri ise;

 

Lactobacillus: Adından da anlaşılacağı üzere laktoz emilimini sağlayan bu bakteri, yoğurt, peynir gibi fermente özelliği bulunan gündelik hayat besinlerinde bulunur. İshal gibi bazı hastalıkların iyileşmesinde çok önemli rol oynar.

 

Bifidobacterium: Kalın bağırsakta bulunan bu bakteri, toplumumuzda çok sık görülen ve Huzursuz Bağırsak Sendromu olarak da adlandırılan Irritabl Bağırsak Sendromu hastalığının iyileşmesinde rol oynar.

 

Saccharomyces boulardii: Özellikle çocuklarda rotaviral ishal, bilinen adıyla rota virüsü ishali gibi bulaşıcı olan, erişkinlerde "kötü” bakteriler tarafından gastrointestinal (GI) devir olarak bilinen obeziteye sebep olan hastalıkların ve ishalin tedavisinde ve önlenmesinde kullanılır. Ayrıca antibiyotik kullanımından kaynaklanan ishalin tedavisinde de kullanılır..

 

Çeşitli Faydaları

Vücudumuzda bulunan faydalı ve zararlı bakteriler sürekli olarak dengeli bir durumda olmak zorundadırlar. Bu dengenin bozulması durumunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkmaktadır ve bu durumun önlenmesinde Probiyotik takviyesi önemli bir husustur. Başlı başına sindirim sistemine doğrudan etkisi olan Probiyotik, aynı zamanda diğer sistemlerde de fayda sağlayan özellikler barındırır.

İnsan psikolojisinde ortaya çıkan stres, otizm ve OKB (obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu) gib bazı rahatsızlıkların giderilmesinde kullanımı önerilmektedir. Bu hususlar aynı zamanda yapılan çeşitli çalışmalarla da kanıtlanmıştır.

İnsan sağlığının en önemli faktörü olan kan dolaşım sisteminin en çok bilinen rahatsızlıkları, LDL olarak da bilinen kötü kolesterolün kabul edilebilir sınırların dışına çıkması ile ortaya çıkmaktadır. Probiyotik takviyesi, kötü kolesterolün dengelenmesinde de uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Probiyotik sayesinde ishal gibi bağışıklık sistemine doğrudan etki eden rahatsızlıkların önlenmesinde çok önemli yeri vardır. Yapılan araştırmalar, ilaç kullanımı kaynaklı oluşan ishalin önlenmesinde kullanıldığında %40 ‘ın üzerinde kişilerde olumlu etki sağladığını göstermiştir. Aynı şekilde beslenme kaynaklı ortaya çıkan ishal rahatsızlığında ise, çocuklarda %60, yetişkinlerde ise %45 seviyelerinde hastalığı önlemiş veya tedavisini sağlamıştır.

 

Diyetlerde ve Sporda Probiyotik Etkisi

Kilo vermek günümüzde insanların en çok zorlandığı fizyolojik süreçlerden biridir. Bu süreçte insanlar beslenme düzenine dikkat ederken, aynı zamanda da bağırsak florasını aynı dengede ve düzende korumak zorundadır. Probiyotik takviyesi, bu durumun sağlanabilmesinde çok önemlidir ve diyetisyenlerce de kullanımı tüm danışanlara tavsiye edilmektedir.

Spor yapan kişiler, özellikle de yoğun aktiviteler içeren vücut geliştirme ve fitness gibi alanlarla ilgilenenler gelişimi sağlamak için beslenme düzenlerine ve vitamin takviyelerine çok dikkat etmektedir. Bu beslenme düzeni yoğun ve kas kazanımını sürdürebilmek adına sürekli, yüksek miktarlarda ve yoğun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu beslenme düzeni sonucunda bağırsak florasında bazı değişmeler ve düzensizlikler ortaya çıkmaktadır. Bu düzensizliğin önüne geçebilmek veya ortadan kaldırabilmek için tüm bilinçli ve profesyonel sporcular Probiyotik takviyesine ara vermeksizin devam etmektedir. Bu nedenle spor yaparken de Probiyotik kullanımı önem arz etmektedir.

 

Öneriler

İnsan vücudu, çalışma sistemi ve gelişimi olarak ele alındığında, sürekli gelişen bir makineye benzetilebilir. Her makinede olduğu gibi, vücudumuz da bazı desteklere ve yenilemelere ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçları karşılayıp düzenin devamlılığını sağlamak da kişinin kendi elinde olan bir seçenektir. Probiyotik kullanımı da vücudun sağlıklı devamlılığını sağlamak için gerekli olan bir takviyedir. Ayrıca unutulmamalıdır ki Probiyotik bir ilaç değil, vücudun ihtiyacı olan faydalı bakterilerin devamlılığı için gerekli olan bir takviye besinidir.

 

Eğer siz de gıda takviyesi olarak probiyotik almak isterseniz Probien Probiyotik 30 Kapsül adlı ürünümüzü inceleyebilirsiniz.


 

 


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.