HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Kemik ve Eklem Sağlığının Önemi ve Gereksinimleri

13-07-2020 18:09
Kemik ve Eklem Sağlığının Önemi ve Gereksinimleri

Kemik ve eklem sistemimizin vücudumuzun temel altyapı sistemidir. Vücudumuzu büyük bir binaya benzetecek olursak, kemik sistemimiz bu binanın ana taşıyıcı kolon ve kirişlerini oluşturan ve onu ayakta tutan yapıdır. Gündelik faaliyetlerimizin tamamının yapılmasında, yürürken, otururken, uyurken ve diğer bütün işlerimizi icra ederken kemik sistemimizi kullanmaktayız. Bu sebeplerden kaynaklı kemik ve eklem sağlığı vücudumuz için vazgeçilmez bir etkendir.

İnsan doğumundan itibaren vücudunun diğer bütün bölgeleri gibi iskelet sistemi de gelişimine başlar. Bebeklik döneminde yeterli miktar ve sürede alınan anne sütü kemik ve eklem sağlığı için temel oluşturmakta ve gelişimin başlangıcını sağlamaktadır. İlerleyen yaşlarda ise bu gelişimi sağlayan diğer faktörler devreye girmektedir.


 

 

Kemik ve Eklem Sağlığı İçin Gerekli Diğer Etkenler

Vücudumuzun bütün diğer temel sistemleri gibi iskelet sistemimizin de gelişimini sağlayabilmek için bazı temel ihtiyaçları bulunmaktadır. Bunlar;

Kalsiyum: Kemik hücrelerinin oluşumunu sağlayan en temel mineraldir. Süt ve süt ürünlerinin tamamında, ayrıca bitkisel olarak da soya ürünlerinde yüksek miktarlarda bulunmaktadır.

A vitamini: Kemiklerin sert ve dayanıklı yapısı ile eklem sıvısının temel bileşenini oluşturmaktadır. Turunçgiller grubunda ve süt ürünlerinde yüksek miktarda bulunmaktadır.

Magnezyum: Kemik hücrelerinin hızlı gelişimini sağlayan mineraldir. Baklagillerde ve rafine edilmemiş tahıllarda bulunmaktadır.

Çinko: Kemik ve eklem sağlığı için en temel mineraldir. Kırmızı et, beyaz et, balık, fındık, ceviz ve birçok kuruyemiş besinlerinde mevcuttur.

Potasyum: Kemik ve eklem sağlığı ve özellikle kemik içi gelişimin sağlanmasında en önemli rolü sağlayan mineraldir. Günlük 3,5 gram kadar vücuda alınmalıdır. Koyu yeşil renkli yapraklı sebzelerde, somon balığında, kabuklu patates ve avokadoda yüksek miktarda bulunur.

D vitamini: Kemiklerin dış çeperinin oluşumunu ve dayanıklılığını sağlayan temel vitamindir. Et ve süt ürünlerinde, deniz ürünlerinde, tereyağı, yumurta sarısı ve yulaf ezmesinde bulunmaktadır.

K vitamini: Kemik ve eklem sağlığı için temel dosttur diyebiliriz. Yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, brüksel lahanası, pancar yaprağı, bamya, karaciğer, tereyağı, peynir, yumurta gibi birçok besinde yüksek miktarlarda bulunmaktadır.

 
 

İskelet Sisteminin Gelişiminde Diğer Yapılması Gerekenler

Kemik ve eklem sağlığı gelişiminde bebeklik döneminde anne sütünün önemi aşikârdır. Bu süreçten sonra çocukluk döneminde ailelerin çocuklarına yukarıda bahsettiğimiz mineral ve vitamince zengin besinlerle desteklemesi önemlidir. Hayatımızın tüm evrelerinde aynı prensiple devam edilmesi de kemik eklem sağlığı için yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra, uzmanların da sürekli olarak tavsiye ettiği gibi hayat boyu spor yapmak iskelet sisteminin sağlıklı olmasını sağlamaktadır.

Özellikle insanlar 15 yaşından itibaren düzenli olarak spor alışkanlığını kazanmak durumundadır. Yapılan araştırmalar ve yayınlanan makalelere bakıldığında, 15-35 yaşları arasında düzenli spor yapan kişilerin, ilerleyen yaşlarda kemik ve eklem sağılığı konusunda herhangi genetik dışı rahatsızlıkla karşılaşmadığı ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürdüğü görülmüştür. Bu nedenle özellikle genç bireylere düzenli spor alışkanlığı aşılanmalıdır.

 

Kemik ve Eklem Sağlığı ile İlgili Ortaya Çıkan Bazı Hastalıklar

Kemik ve eklem sağlığı ile ilgili vitamin veya mineral eksikliği sonucunda ortaya çıkabilecek bazı hastalıklar vardır. Bu hastalıkların başında kemik erimesi hastalığı gelmektedir. Özellikle bu hastalık ilerleyen yaşlarda ve eksikliklerle ortaya çıkabilmektedir. Kemik erimesi müdahale edilmemesi durumunda ilerleyen ve iskelet sisteminin tamamen güçsüzleşmesine kadar ilerleyen bir hastalık sürecidir. Besin takviyeleri ile kontrol altına alınabilmekte ve durdurulabilmektedir.

Bazı eklem rahatsızlıkları da vitamin ve mineral eksiklikleri ile ortaya çıkabilmektedir. Özellikle omuzlarda, dirseklerde, el ve ayak bileklerinde ve diz kapaklarında oluşan eklem ağrıları kemik ve eklem sağlığı için gerekli olan takviyelerin eksikliğinde baş gösterebilmektedir. Uzmanlar tarafından da çoğunlukla tıbbi müdahalede önce gıda takviyesi önerilebilmektedir. Bu doğrultuda da kemik ve eklem sağlığı için beslenme ve spor alışkanlığı önem arz etmektedir.

 

Tavsiyeler

İskelet sistemi ile birlikte kemik ve eklem sağlığı için, vücudumuzun diğer sistemleri gibi, düzenli ve dengeli beslenme ile her yaşta, düzenli ve etkin spor alışkanlığı en önemli faktörlerdir. Toplum olarak küçük yaşlardan itibaren bilinçlenmek ve bu faktörleri prensip haline getirmek ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek birçok hastalığın önüne geçebilecektir. Bununla birlikte toplum sağlığı adına da gelecekte pozitif getirileri fazlasıyla ortaya çıkartabilecektir.

Beslenme ve spor alışkanlığının yanında da doktor tavsiyesi almak koşuluyla düzenli olarak vitamin ve mineral takviyeleri almak sağlıklı bir yaşamın devamlılığını sağlayacaktır.
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.