HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Yaz Aylarında Cilt Sağlığı ve Önemi

17-07-2020 13:02
Yaz Aylarında Cilt Sağlığı ve Önemi

Cilt sağlığı, vücudumuzun genç ve dinamik görünümüyle birlikte özellikle günümüzde herkesin önem verdiği ve üzerine birçok araştırma, geliştirme ve sayısız ürün sunulan bir konudur. Geçmişte çoğunlukla kadınların üzerinde önemle durduğu, ancak günümüzde hem erkeklerin hem de kadınların çok özen gösterdiği bir alan olan cilt sağlığı, özellikle yaz aylarının da gelmesiyle birlikte daha da önem kazanmıştır.

 

Yaz aylarında sadece güneş ışınları değil, havuz suyundaki klor gibi kimyasalların da cildimiz üzerindeki etkileri büyüktür. Bu nedenle yaz aylarında cilt bakımı yapılırken çok derin peeling’ler, derin soyma işlemleri yapılmamalıdır. Çünkü bu tarz cilt bakımı işlemleri güneş nedeniyle ciltte gözle görülür lekeler bırakabilir.

 

Tatil Döneminde Cilt Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler

 

Tatile gitmeden özellikle nem maskesi etkili cilt bakımları, derin olmayan lekeler için tedaviler ve anti-aging cilt bakımları yapılabilir. Güneş nedeniyle özellikle yüzdeki çizgiler, kırışıklıklar derinleşir. Cilt sağlığı bakımının yanında kuruma durumlarına karşı nemlendiriciler de kullanılabilir. Cildi nemlendirmek için yapılabilecek cilt bakımı uygulamaları arasında mezoterapi de yer alır. Bu da cildin uzun süre nem kazanmasını sağlar ve cilt sağlığı bakımına katkıda bulunur. Böylece güneş hasarına karşı cilt korunmuş olur. Sağlıklı cilt bakımı için bu uygulamanın 2-3 seans olarak ayda bir ya da iki haftada bir şeklinde uygulanması gerekir.

 

 

 

Cilt Sağlığı İçin Deniz Suyu ve Havuz Suyu Etkileri

 

Deniz suyu özellikle temizse cildi yumuşatır, besler ve ışıltılı görünüm verir. Yağlı ve sivilceli ciltler için adeta tedavi edici bir etkiye sahiptir. Fakat bulunulan bölge, sanayi bölgesine yakın bir sahil ise cıva başta olmak üzere, ağır metallere maruz kalmak cilt sağlığı için çeşitli sorunlar yaratabilir. Su, mikroorganizmalar açısından kirliyse, ciltte iltihap gibi durumlar yaşanabilir. Havuz suyunun ise cilde iki yönden zararı olabilir. Temizliğinde kullanılan dezenfektanların oranı aşırı olursa alerjik döküntüler veya aşırı kuruma yapabilir. Kullanılan klor oranlarının fazla olması ise hassasiyeti artırır. Cilt bakımında bu unsuru göz önünde bulundurmak gerekir.

 

Güneşli Havalarda Kullanılacak Koruyucular

 

Güneş kremi seçerken mutlaka her iki ultraviyole türünü de kapsayan, UVA ve UVB ’ye karşı koruyucu özelliği olan ürünler tercih edilmelidir. Kadınlar yaz aylarında önce güneş kremini sürüp sonra makyajlarını yapmalıdırlar. Güneş koruyucu içeren nemlendiriciler ise çok fazla önerilmez çünkü nemlendiricilerin içindeki güneş koruyucuların etkisi bozulabilir. Cilt sağlığı bakımı açısından, içinde nemlendirici etken maddesi bulunan güneş koruyucuları tercih edilebilir.

 

Güneş koruyucu ürünlerin kullanım miktarına da dikkat etmek gerekir. Bu kremler fiziksel ve kimyasal olarak ikiye ayrılır. Fiziksel olanlar ışını ayna gibi yansıtır, kimyasal olanlar ise emer. Cilt sağlığı açısından ideal bir güneş koruyucusu tere ve ıslanmaya dayanıklı olmalıdır. Bazı kremlerin su geçirmezlik özelliği bulunsa da gün boyu koruma sağlamaz. Vücut ıslandığında, el ve yüz yıkandığında koruyuculuk azalır. Dolayısıyla bunları 2-3 saatte bir yenilemek gerekir. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için gölgede bile şapka ve gözlük takılmalı ve koruyucu giysiler giyinilmelidir.

 


 

 

 

Güneş Işınları Ciltte Yaşlanmaya Neden Olabilir

 

Güneş ışınları, cilt sağlığı konusunda hem akut hem de kümülatif zarar verebilir. Akut zararlar kızarıklık ve güneş yanığı şeklinde ortaya çıkar. Kümülatif hasar ise uzun yıllar güneşte kalmanın yarattığı, derinin renginde ve yapısında değişmeler, deri kanserine dönüşebilen öncü yapılar veya deri kanserleri şeklinde kendini gösterebilir. Özellikle çocukluk çağında oluşan güneş yanıkları ileride melanomdenilen deri kanserlerine zemin hazırlar.

 

Bu nedenle özellikle tatilde çocukların güneşin zararlı etkilerinden korunmaları ve cilt sağlığı bakımlarına önem verilmesi gerekir. Güneş ışınları yaşlanmaya da neden olur. Deri, kronolojik yaşlanma denilen kendi yaşlanma sürecine paralel olarak yaşlanır. Ancak güneş ışınları foto yaşlanma denilen, tamamen güneş ışınlarına bağlı yaşlanmaya da neden olur. Normal yaşlanmada çok ince kırışıklıklar olur ve bunlar çeşitli müdahalelerle düzelebilir. Ancak güneşe bağlı yaşlanmada çok derin izler oluşur. Ciltte lentigo ya da keratoz denilen güneş hasarına bağlı değişiklikler ve deri kanserleri gelişebilir.

 

Bazı Cilt Sağlığı Önerileri

 

Ayakta mantar hastalığının olmaması için ayakların nemli kalmaması gerekir. Yaz aylarında sandalet tipi ayakkabıların kullanılması, ter emen çorapların giyilmesi, ayakların yıkandıktan sonra iyice kurulanması da mantar bulaşma riskini azaltır. Hem yazın alınan hem de tüm yıl vücutta biriken ışınlar risk oluşturur. O yüzden bronzluğu devam ettirmek için solaryuma girmemek gerekir.

 

Bebekler ve yetişkinler için dışarıdan nemlendirme takviyesi yapılması önerilir. Siğillere neden olan virüsün bulunabileceği havuz ve duş gibi ortak kullanım alanlarında hijyene dikkat etmek gerekir. 11.00-16.00 saatleri arasında doğrudan güneşe maruz kalınmaması ve en az 30 koruma faktörlü güneş kremi kullanılması önerilir.

 

Cilt sağlığı ürünlerimize göz atabilirsiniz.


 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.