HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Bebek Gelişimi ve Sağlığı

17-07-2020 12:47
Bebek Gelişimi ve Sağlığı

İnsanoğlu dünyaya bebek olarak geldiği andan itibaren gelişimine başlayan ve çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişimini sürdüren bir türdür. Bu gelişimin bağlı olduğu faktörler sırasıyla;

 

·Genetik Faktörler

 

·Çevresel Faktörler

 

·Beslenme Kaynaklı Gelişim Faktörleridir.

 

 

Gelişimin temeli bu üç faktöre bağlı olarak ilerlemektedir. Genetik olarak gelişim bebek için kontrol dışı bir durum olmakla birlikte aileden gelen gen haritasına bağlı olarak şekillenmektedir. Çevresel faktörler ise bebek için bulunulan ortamla başlayan ve kardeş sayısı, anne baba birlikteliği, yaşanılan ev durumu, iklim şartları ve toplumsal kültür gibi birçok etkene bağlı olan çok daha geniş bir yelpazeyi bünyesinde barındırmaktadır.

 

Bebek gelişiminde direkt olarak ebeveynlerinin yaklaşımına göre şekillenen, beden ve ruh sağlığı için temel etkenlerden olan beslenme ise, kontrol edilebilir olması sebebiyle takibi çok önemli bir konudur.

 
Doğumdan itibaren anne sütü gibi, içerisinde barındırdığı birçok makro ve mikro içerikle bebek gelişiminin en temel ve en önemli ayağının yeterli sürelerde verilmesi başlangıç için çok önemlidir. Bebek için büyümenin en sağlıklı başlangıcı anne sütü ile yapılmaktadır diyebiliriz.
 
 

 

Bebek Gelişiminde Önemli Etkenler

 

Beslenme konusunda anne sütü çok önemli bir faktör iken bu gelişimin sağlanması için anne ve bebek konforu da bir o kadar önemli bir konudur. Bebekler doğumundan itibaren sürekli olarak vücut bütünlüğü ve sağlığı için birçok hormonsal faaliyetler gerçekleştirir. Bu esnada örnek verecek olursa mukoza üretimi fazla olmakta ve burun tıkanmaları gibi durumlar gerçekleşebilir. Böyle bir durumda kullanılacak çözüm ise serum fizyolojiktir.

 

Bunun yanında sindirim sistemi de gelişmekte ve bağırsak florası da oluşmakta olduğu için özellikle süt tüketimi sonrası gaz oluşması ortaya çıkabilmektedir. Kültürel olarak bebek için gaz çıkarmasına yardımcı olabilmek için ebeveynler tarafından sırt bölgesine masaj yapılmaktadır. Aynı zamanda bu konuda bebeklere yardımcı olabilmek için çeşitli damlalar da kullanılabilir.

 

Bebek sağlığı yanında anne sağlığı ve konforu için de özen göstermek gerekmektedir. Bebek emziren anneler için süt oluşumunu artırıcı bazı çaylar mevcuttur. Bu gibi tüketimler anne sütünün oluşumunda ve süt içerisinde bulunan mineral dengesini sağlamak için de hem anne hem de bebek sağlığı için faydalı olabilmektedir.

 

Anne için beslenmenin yanı sıra özellikle doğum sonrası vücudun çeşitli bölgelerinde ciltte deformasyonlar oluşabilmektedir. Bunların en başında deride çatlaklar ve bebek emzirmeye bağlı olarak meme uçlarında tahriş oluşabilmektedir. Bunun önlenmesinde de bazı kremler ve aparatlar kullanılabilmektedir.

 

Bebek Konforu ve Diş Gelişimi

 

Bebekler gelişim sağladıkça ortalama 6 aydan itibaren diş gelişimi de ortaya çıkmaktadır. Bu gelişim esnasında özellikle ebeveynler için zorlu ve uyku sıkıntısı ile geçen bir süreç başlamaktadır. Konforu sağlayabilmek ve bu süreci daha rahat atlatabilmesi için de bazı diş jellerinin kullanılması doktorlarca tavsiye edilmektedir. Ancak bu jellerin kullanım sıklığı da önem arz etmektedir. Genellikle bünyesinde ağrı kesici etken maddesi olan parasetamol bulunduran bu jellerin günde 3-4 defa kullanılması önerilmektedir.

 

Diş gelişiminde çok önemli olan bir diğer husus da emzik seçimidir. Bebeklere özellikle içeriğinde polyester ürünler bulunmayan, çoğunlukla silikon içerikte olan emzikler seçilmeli ve diş ve çene sağlığına da bu hususta önem verilmesi gerekmektedir.

 

 

 

 

Diğer Katkı Sağlayıcılar

 

Bebek cildi gelişimi esnasında sürekli olarak nem oranı belirli bir düzeyde tutulmalı ve doğumundan itibaren olan ciltteki yumuşaklık devam ettirilmelidir. Bu amaçla bebekler için üretilmiş olan nemlendirici kremler ve yağlar tavsiye edilmektedir. Düzenli kullanımlarında hem bebek konforu sağlanabilmekte hem de cilt gelişimi en uygun seviyede olabilmektedir. Unutulmamalıdır ki gelişimin desteklenmesinde olumlu dış katkılar da çok önemlidir.

 

Bir diğer önemli konu da bebeklerin banyo konusudur. Banyo yapımı düzenli aralıklarla ve ilk 1 yaş sürecinde özel durumlar dışında haftada en fazla 3 defa yaptırılmalıdır. Bunun temel sebeplerinden bir tanesi her ne kadar organik üretim olsa da bebek şampuanlarının ve vücut yağlarının sürekli kullanımının da doğal döngüde bozulmaya sebep olabilme ihtimalidir. Ancak bebek banyosu yapılırken sadece bebekler için üretilmiş olan şampuan ve sabunların kullanılması önemli bir husustur.

 

Genel Tavsiyeler

 

İnsan gelişimi esnasında mineral ve vitamin takviyesi en önemli husustur. Doktorların da özellikle bebek gelişimi için öncelikle tavsiye ettiği katkılar; D vitamini, Omega 3 ve çoklu vitamin şuruplarıdır. Bu üç katkı besini erişkin bir birey için bile çok önemli bir durumken, bebek gelişimini sağlayan ve kontrolümüz dahilinde olan beslenme kaynaklı gelişim için temel niteliktedir.

 

Unutmayalım ki bireylerin gelişimi bebeklikten başlar ve bu başlangıç ne kadar düzenli, uyumlu ve kontrollü sağlanırsa gelecekte de toplumsal olarak gelişim aynı şekilde etkili olur.


 


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.